Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami
Kruszonka:
- 115 g masła, roztopionego
- 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Można również wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto:
- 170 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (podzielonej na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g rabarbaru
- 250 g truskawek
- 2 łyżki brązowego cukru
Rabarbar i truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać w miseczce z 1/4 szklanki mąki pszennej i 2 łyżkami brązowego cukru. Odłożyć.
Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i sól - przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć mikserem na puszysta masę, dodawać cukier, dalej ucierając. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
Do masy maślanej wsypać odłożoną i przesianą mąkę, wymieszać szpatułką.
Formą kwadratową o boku 23 - 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce. Przykryć kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Voila!
Rabarbar i truskawki to dobrana para;D Pysznie wygląda to ciasto:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)))
OdpowiedzUsuńJa niestety dowiedziałam się, że nasze truskawki wymarzły i w tym roku własnych nie będzie. A szkoda, bo taka tarta z truskawami i rabarbarem mus być pycha:)
OdpowiedzUsuńPo wielu , wielu latach przypomniało mi się jaki smak ma rabarbar;) Ciasto pyszne! Pozdrawiam Marta
OdpowiedzUsuńPychota! sama od dwóch dni zajadam się ciastem z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńrabarbar? jestem na tak :)
OdpowiedzUsuńNo, no wygląda PYSZNIE !!
OdpowiedzUsuń