sobota, 3 grudnia 2011

Ciasteczka lawendowe, czyli zapach lata ;)

Chrupiące maślane ciasteczka z dodatkiem lawendy nadającej im letni smak i aromat ;) świetne do porannej kawy, bez której ciężko mi rozpocząć dzień ;) A, że lawendy ci u nas pod dostatkiem i z własnego ogrodu, i z Lawendowej Pasieki, wystarczyła odrobina chęci i ten oto przepis
Składniki:
  • 210 g masła (w pokojowej temp.)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka (płaska) suszonych kwiatków lawendy (lub 2 łyżki świeżych)
  • otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek, zawinąć folią i włożyc do lodówki na 2 h. 
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na
 plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna). Piec około 12 - 14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). 



5 komentarzy:

  1. Lawenda w tych ciasteczkach to poezja smaku- przynajmniej dla mnie :) pozddrawiam martadr i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, a ja mam tyle lawendy! Jesteś boska, ze dałas ten przepis:-) dzięki piękne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukałam idealnego przepisu na takie ciasteczka! Zamierzam do każdego prezentu świątecznego dodać ozdobione pudełeczko lub słoiczek z takimi ciasteczkami:) Dziewczyny, nie widziałam nigdzie suszonej lawendy, czy spotkałyście ją w postaci suszy z konkretnej firmy, czy to Wasze ogrodowe zapasy? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. tak jak pisałam, ja zaopatrzyłam się w lawendowy susz w Lawendowej Pasiece, do której link jest w poście ;)swoje ogrodowe zapasy posiadam również, ale w skromnej ilości ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Totalna sierota ze mnie:) Przeczytałam przepis, wyciągnęłam z tego tylko "domowe zapasy", potem przeczytałam go ze zrozumieniem i wszystko jasne:). Ech... To z ciasteczkowego wrażenia! Ale pochwalę się, że udało mi się zdobyć lawendę i chaber i już wszystkie składniki czekają na pieczenie:).

    OdpowiedzUsuń