Uwielbiam grzybki marynowane. Mogą być solo, w sosie tatarskim czy w każdej innej postaci. Z powodu ubogich zbiorów podczas tegorocznego 'grzybobrania' do słoików trafiły najzwyklejsze w świecie pieczarki :) przepis na zalewę pochodzi ze skrabnicy wiedzy jaką jest odziedziczony zeszyt z przepisami babci Józi (muszę zacząć go przepisywać, bo tekst powoli blaknie, a była by to nieopisana strata gdyby zniknęły takie sprawdzone przepisy!). Z 0,5kg pieczarek wychodzi zazwyczaj półlitrowy słoik gotowych grzybków.
Zalewa
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 1/2 łyżki soli
2 łyżki cukru
Pieczarki umyć ( w razie potrzeby obrać), wrzucić do wrzątku i gotować 5 minut. W osobnym garnku zagotować składniki zalewy. Odcedzone pieczarki wkładać do słoiczków, do każdego z nich dodać : liść laurowy, bobkowe ziele, 2 ziarenka czarnego pieprzu, łyżeczkę białej gorczycy. Wlewać wrzącą zalewę :) słoiczki zakręcić mocno i pozostawić do góry dnem na kilka godzin. ( ja nie pasteryzuję bo zalewam wrzątkiem).
pieczarki w occie uwielbiam
OdpowiedzUsuńPieczareczki pierwsza klasa - zapewniam i pozdrawiam :) martadr
OdpowiedzUsuńmniam, kiedy zapraszasz na takie pieczareczki?
OdpowiedzUsuńW ten weekend jadę z wizyta na ziemię świętokrzyską, ale w przyszły zapraszam ;) zapowiedz się wcześniej to może coś specjalnego wymyślę;)
OdpowiedzUsuńWitam ponownie i zapraszam Cię do siebie po wyróżnienie :) pozdrawiam martadr
OdpowiedzUsuńNo, no! :) Niemalże smakowicie.
OdpowiedzUsuńA nie da się czego innego do słoiczków zrobić? Byle by nie była to papryczka ni grzybki.
Liczę, że kiedyś wpadniesz na trop innych słoikowych przysmaków:P Wtedy konieczie zjem!
:)
OdpowiedzUsuńWyszły wyborowe pieczarki marynowane!proporcje wody,octu i cukru perfekcyjne!
OdpowiedzUsuńRatunku!! nigdzie nie mogę zdobyć bobkowego ziela, ma ktoś odsprzedać szczypte?? Wszędzie mają liście, a z ziela tylko i jedynie angielskie.
OdpowiedzUsuńBobkowe ziele to właśnie liście laurowe...
OdpowiedzUsuńbobkowe ziele to ziele angielskie, liść laurowy to liść laurowy :)
Usuńbobkowe ziele innymi słowy to liść bobkowy a liść bobkowy to liść laurowy :) natomiast ziele angielskie to ziele angielskie
UsuńCzy pieczarki są dosyć miękkie bez pasteryzowania jak je otworzymy po czasie,no i czy w ogóle utrzymają się w słoiczkach?
OdpowiedzUsuń