Niby nie samym chlebem żyje człowiek, ale... odkąd od mojej wspaniałej kuzynki (jesteśmy już na tyle duże, że możemy sobie zacząć słodzić za całe lata dziecięcej złośliwości :D z tym, że ona była bardziej złośliwa. :)), w każdym razie odkąd od mojej wspaaaniałej kuzynki dostałam przez przypadek zakwas, na kieleckim targu znalazłam pana z pełnymi worami różnego rodzaju mąk, a do tego trafiłam na ciągle oczekującą więcej widownie, o tak, od tej pory żyję samym chlebem. Od dwóch tygodni nie upiekłam nic innego jak pieczywo. Testuje mnóstwo przepisów, jak na razie 3 skradły moje serce. Dziś pozdrawiając słonecznie z obcej ziemi ( świętokrzyskiej) przedstawiam razowy chlebek pszenny z otrębami. Przepis zaczerpnięty od wspomnianej wyżej wspaaaaniałej kuzynki Gosi, znajduje się również w Weekendowej Piekarni, lekko zmodyfikowany, gdyż nie prażę płatków owsianych tylko korzystam z otrębów.
Chleb z otrębami owsianymi
120g zakwasu żytniego
150g mąki pszennej razowej
400g mąki pszennej
400ml wody
15g świeżych drożdży
łyżka miodu
łyżka soli
40g otrębów owsianych
W misce mieszamy zakwas, wodę i drożdże. Dodajemy miód i sól, następnie wsypujemy mąki i wyrabiamy ciasto, na końcu dodając otręby owsiane. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2h. Następnie przekładamy je do posmarowanej wcześniej olejem i podsypanej otrębami blachy i zostawiamy na kolejną godzinę. Piec nagrzewamy do temp. 250st, wkładając chleb temp zmniejszamy do 225st i pieczemy 25-30min. Po wyciągnięciu z piekarnika chlebek wyciągamy z blachy i studzimy na kratce.
Moja naaaajwspanialsza!!! Niezwykle mi miło, a pana z workami mąki zazdroszczę!!! Buziaki
OdpowiedzUsuńChleb widać, że wspaniały :) Mam nadzieję , że i mnie będzie dane go spróbować :)
OdpowiedzUsuńp.s. A taką serwetę na której leży sobie ten chleb to gdzie można spotkać? jest urocza:)