Ciasto kruche
-kostka margaryny-3 szklanki mąki
-szczypta proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany 12%
- cukier waniliowy
Wszystkie składniki szybciutko zagnieść ręką i wsadzić do lodówki na ok 20min. Wyłożyć ciastem foremki na tartaletki(nie smaruję ich tłuszczem bo ciasto samo w sobie jest tłuste więc i bez tego pięknie wychodzą z blaszek). Piec 15 minut w tem 180st. Odczekać aż ostygną, wyjąć z foremek.
Pomysł na nadzienie może ograniczać jedynie fantazja i preferencje podniebienia. Ja tym razem ubiłam jedną śmietanę w proszku (z śmietanfixem) i wyłożyłam po łyżce na każdą tartaletkę. Nastepnie połowę truskawek(200g)ułożyłam na śmietanie, a resztę zmiksowałam blenderem na mus i zrobiłam nim esy floresy na babeczkach . Na koniec rozpuściłam 50g gorzkiej czekolady i polałam wszystko:) efekt - pyszny!
Szkoda, że to tylko dla tatusia :) a może coś jednak zostanie :)))
OdpowiedzUsuńno właśnie!!!! zamawiam na piątek!!!!!!
OdpowiedzUsuńJak ja długo noszę się z takimi tartaletkami i zawsze mi cos wypadnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń