czwartek, 26 września 2013

Ciasto Tosca. Borówki. Migdałowy wierzch.

           Przerwa w blogowaniu była dość długa, ale nie bezczynna. Przeglądając stare wpisy (!), dochodzę do wniosku, że przez ten czas rozwinęłam się kulinarnie i fotograficznie w znacznym stopniu. Skacząc z postanowieniami z kwiatka na kwiatek, moje rewolucje kończyły się zazwyczaj w kuchni, ewentualnie w aparacie, a na bloga nigdy jakoś nie miały czasu zaglądnąć. Obecnie znajduję się na kwiatku z postanowieniem „BĘDĘ REGULARNIE PROWADZIĆ BLOGA”. Jest tam też mały listek z innym kulinarnym postanowieniem, ale o tym następnym razem. Bo owy będzie na pewno.

            Tymczasem dziś, kiedy aktualnie za moim oknem szaleje jesienny tajfun pogodowy, postanowiłam z przepisów  i zdjęć wygrzebać dla Was trochę lata. Tak przy okazji, myślę, że  Szwedzi mają głowę do słodkości. Ciepłe bułeczki o dziwnych nazwach, owsiane ciastka czy pierniczki o równie dziwnym brzmieniu, a teraz ciasto Tosca (które, wyjątkowo łatwo zapamiętać:)). Właściwie najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe, ale myślę, że koneserom słodkości będzie smakować i później. Do mojej wersji ciasta trafiły borówki ( dla ‘nie krakowiaków’- jagody), zbierane podczas lipcowych upałów. Solidny zapas z tych zbiorów czeka zamrożony, żeby w zimowy dzień przypomnieć trochę o lecie :)



Ciasto Tosca.
(przepis na podstawie pistachio-lo.blogspot.com)

Ciasto:
125g roztopionego masła
3 jajka
110g cukru
220g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 goździki roztarte w moździerzu
100ml mleka
200g borówek

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

W dużej misce ubić jajka z cukrem. W mniejszej misce wymieszać sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki). Tę mieszankę dodać wraz z mlekiem i roztopionym masłem dodać do masy jajecznej. Wymieszać do połączenia składników. Ciasto wylać np. do tortownicy o średnicy 25cm, a na wierzch wysypać owoce. Piec około 25 minut i w tym czasie można przygotować migdałowy wierzch.

Wierzch:
100g płatków migdałów
65g masła
90g cukru
2 łyżki mąki pszennej
50 ml mleka

Wszystkie składniki wrzucić do małego garnka. Podgrzewać mieszając, aż do momentu kiedy masło się rozpuści i składniki się połączą. Z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto z owocami, temperaturę pieczenia podnieść do 200 stopni. Na ciasto wyłożyć migdałową mas. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 15minut, aż wierzch się zarumieni.

Smacznego!






                

3 komentarze:

  1. Witam po długiej przerwie i mam nadzieję, że powróciłas już na stałe :).
    Powodzenia w nowych wyzwaniach i do następnego .
    Pozdrawiam Marta :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Super,że powróciłaś z swoją pasją do blogowego świata...stęskniłam się za Twoimi słodkościami ..chwilo trwaj wiecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jednym słowem ten motyl na torcie, to był jednak dobry znak :-)

    OdpowiedzUsuń