Przepis pochodzi z tej strony. Modyfikacje własne ;)
Chocolate chip cookies (ok 25szt)
1 gorzka czekolada (posiekana)
1 szkl mąki
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
170g zimnego masła (posiekanego)
pół szklanki cukru ( w tym opcjonalnie 1/4 brązowego)
1 żółtko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
* według upodobań można dodać posiekane orzechy włoskie lub migdały
Piekarnik nagrzewam do 190stopni. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) wrzucam do miski i wyrabiam ręką, po połączeniu się wszystkich składników dorzucam czekoladę ( i ewentualnie inne dodataki) i mieszam łyżką. Formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układam w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika na około 12 minut (aż brzegi zaczną brązowieć). Po wyjęciu ciasteczka są miękkie i trzeba dać im około 3-4 minut żeby zastygły.
Smacznego!
nie ma szans, żeby się im oprzeć! Boskie :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie i na pewno tak smakują:)
OdpowiedzUsuńKochana , te ciasteczka wciągają nie tylko Ciebie ale i całą rodzię!:) Są pyszne!:) Super zdjęcia:) Pozdrawiam Marta
OdpowiedzUsuńMoje ulubione!
OdpowiedzUsuń